Wawrzyk o rezolucji PE ws. Rosji: Może skłoni to rządy tych krajów do poparcia polskiego stanowiska w tej sprawie

Piotr Wawrzyk

Piotr Wawrzyk / Fot. You Tube/ Janusz Jaskółka

Za rezolucją głosowali również posłowie z krajów, które do tej pory nie były skłonne uznać Rosji za taki kraj - zwrócił uwagę Wawrzyk.
  • Wiceszef MSZ Piotr Wawrzyk powiedział, że powinno być to sygnałem dla ich rządów.
  • Zapytano go, czy czy rezolucja może zwiastować dalsze kroki wobec Rosji, takie jak wykluczenie jej z organizacji międzynarodowych, w tym ONZ i OBWE.
  • Wawrzyk powiedział, że może to nastąpić w wyniku wyrażenia opinii przez europosłów.
  • Zobacz też: Polska nie użyje weta w celu uzyskania funduszy z KPO

Polski wiceminister spraw zagranicznych powiedział, że przyjęta w środę rezolucja Parlamentu Europejskiego (PE), uznająca Rosję za “państwo sponsorujące terroryzm”, powinna być sygnałem dla rządów niektórych krajów UE, które niechętnie określały Rosję tym mianem.

PE przyjął rezolucję 494 głosami do 58 przy 44 wstrzymujących się.

W rezolucji przypomniano, że Rosja nadal zaprzecza odpowiedzialności za zestrzelenie samolotu Malaysia Airlines nad Ukrainą w 2014 r. i odmawia współpracy z organami międzynarodowymi i międzynarodowym porządkiem prawnym. Podkreślono również fakt, że Rosja odmówiła przekazania wraku i czarnej skrzynki polskiego rządowego samolotu.

W rezolucji wyrażono niezłomne poparcie dla niepodległości, suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy w jej uznanych przez społeczność międzynarodową granicach oraz potępiono agresję Rosji wobec jej zachodniego sąsiada.

Jakie znaczenie ma ta rezolucja?

Piotr Wawrzyk powiedział, że fakt, iż rezolucję poparli niektórzy europosłowie z krajów członkowskich wcześniej niechętnych do oznaczenia Moskwy jako sponsora terroru, powinien być sygnałem dla ich rządów.

Z jednej strony rezolucje Parlamentu Europejskiego nie mają mocy sprawczej, są wyrazem poglądów europosłów. Ale akurat w tym przypadku to jest o tyle istotne, że za rezolucją głosowali również posłowie z krajów, które do tej pory nie były skłonne uznać Rosji za taki kraj (sponsorujący terroryzm). Więc być może skłoni to rządy tych krajów do poparcia polskiego stanowiska w tej sprawie, które jest jasne – uważamy, że tak właśnie należy Rosję określić.

Pytany, czy rezolucja może zwiastować dalsze kroki wobec Rosji, takie jak wykluczenie jej z organizacji międzynarodowych, w tym ONZ i OBWE (Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie), Wawrzyk powiedział, że może to nastąpić w wyniku wyrażenia opinii przez europosłów.

Tak mogłoby się zdarzyć, to są posłowie z tych krajów, które do tej pory nie chciały tak Rosji traktować (jako państwo sponsorujące terroryzm), więc jeżeli ich europosłowie w ten sposób zagłosowali, to powinna to być wskazówka dla rządów tych krajów.

Chcesz być na bieżąco? Czytaj codziennie MediaNarodowe.com

wPolityce, The first news