Ławrow: “Stanowisko NATO jest śmieszne i haniebne”

Siergiej Ławrow

Siergiej Ławrow / fot. PAP/EPA/YURI KOCHETKOV / POOL Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030

Minister spraw zagranicznych Rosji Siergiej Ławrow nazwał wypowiedzi o defensywnym charakterze NATO śmiesznymi i hańbiącymi.
  • Minister spraw zagranicznych Rosji Siergiej Ławrow postanowił ostatnio skrytykować zapewnienia Białego Domu.
  • Przedstawiciel administracji Joe Bidena podkreślił, że Rosja nie powinna się bać Sojuszu Północnoatlantyckiego.
  • Ławrow podważył dalszy sens istnienia NATO, gdy nie ma już jego wrogów jak Układ Warszawski, czy Związek Radziecki.
  • Podkreślił, że NATO od tego czasu kilkukrotnie przesuwało granicę na wschód.
  • Zobacz także: Niemcy: każdy będzie miał możliwość zmiany płci w ramach prostej procedury

Słowa o tym, że NATO jest sojuszem obronnym są śmieszne, wręcz haniebne jest mówić takie bzdury

– stwierdził Siergiej Ławrow.

W ten sposób skrytykował on słowa przedstawiciela Białego Domu, który stwierdził, że Rosja nie powinna się obawiać Sojuszu Północnoatlantyckiego, gdyż jest sojuszem obronnym.. Ponadto Siergiej Ławrow dodał, że sens istnienia NATO obecnie nie ma sensu, gdyż nie ma już Układu WArszawskiego, czy też Związku Radzieckiego.

Teraz nie ma Układu Warszawskiego, ZSRR nie istnieje, a NATO pięć razy przesunęło się na wschód

– powiedział minister spraw zagranicznych Rosji.

Jeśli opanowujesz terytorium i rozmieszczasz tam siły zbrojne, to jeśli dobrze rozumiem język rosyjski, to nie jest obrona, to coś przeciwnego

– ocenił Ławrow.

Czytaj więcej: Ukraiński ambasador zaatakował Polskę! To nie jest pierwszy raz

Nowa strategia NATO wobec Rosji

W czwartek zakończył się szczyt NATO w Madrycie. Państwa Sojuszu przyjęły nową koncepcję strategiczną, która zakłada m.in., że Rosja jest najważniejszym i bezpośrednim zagrożeniem dla bezpieczeństwa sojuszników oraz pokoju i stabilności w obszarze euroatlantyckim.

W nowej koncepcji strategicznej napisano, że agresywna wojna Federacji Rosyjskiej przeciw Ukrainie zburzyła pokój i poważnie wpłynęła na środowisko bezpieczeństwa.

Brutalna i bezprawna inwazja, powtarzające się okrucieństwa, naruszenia międzynarodowego prawa humanitarnego przyniosły niewypowiedziane cierpienia i zniszczenia

– czytamy w przyjętej strategii NATO.

Podkreślono w nim także, że silna, niepodległa Ukraina jest kluczowa dla stabilności obszaru euroatlantyckiego.

Chcesz być na bieżąco? Czytaj codziennie MediaNarodowe.com

dorzeczy.pl