To ona będzie nowym RPO? Jest oficjalna kandydatka na stanowisko Bodnara

Za nieco ponad miesiąc skończy się pięcioletnia kadencja Adama Bodnara. W środę pojawiła się oficjalna kandydatka. „Podjęłam decyzję o kandydowaniu na urząd Rzecznika Praw Obywatelskich” – ogłosiła Zuzanna Rudzińska-Bluszcz.

REKLAMA

Rudzińska-Bluszcz jest związana z biurem RPO. Pracowała również w prestiżowej kancelarii prawnej. Było jedną z najmłodszych sędzi dyscyplinarnych w Adwokaturze przy Naczelnej Radzie Adwokackiej. Była również przedstawicielką Rzecznika do Zespołu Analiz Systemowych przy Prezydencie RP.

Wybór Rzecznika Praw Obywatelskich jest o tyle skomplikowany przy obecnym układzie sił w parlamencie, że powołuje go Sejm za zgodą Senatu. Kandydat będzie więc musiał uzyskać poparcie zarówno w jednej, jak i drugiej izbie.

„Rzeczpospolita” ustaliła, że w sejmowych klubach trwają rozmowy, czy poprzeć kandydatkę wytypowaną przez pozarządowe organizacje, czy wystawiać swojego kandydata. Według ustaleń dziennika, PiS rozważa kandydaturę na to stanowisko Bartłomieja Wróblewskiego, znanego z postulatów dot. zaostrzenia prawa aborcyjnego.

Jak czytamy na stronie naszrzecznik.pl, Rudzińską-Bluszcz wspiera obecnie 90 organizacji pozarządowych. Zgłoszenia kandydatki na urząd może dokonać tylko Marszałek Sejmu lub grupa 35 posłów. Obecnie trwa zbiórka podpisów pod kandydaturą Zuzanny Rudzińskiej-Bluszcz, później odbędą się rozmowy z klubami parlamentarnymi dotyczące poparcia.

Rudzińska-Bluszcz określa się jako społeczna kandydatka. Popiera ją m.in. Sieć Obywatelska – Watchdog Polska, ale także lewicowa redakcja Krytyki Politycznej. Potencjalna następczyni Adama Bodnara wymienia wizję sprawowanego przez nią urzędu. Chce, aby był przyjazny, otwarty dla każdego, całkowicie niezależny, nowoczesny i ekologiczny.

Kandydatka na Rzecznika Praw Obywatelskich przestawiła również największe wyzwania, z jakimi będzie musiała się zmierzyć. Wymienia: bariery wpływające na dostęp do opieki zdrowotnej, nierówne szanse w dostępie do edukacji, prawa seniorów oraz bezpieczeństwo ekologiczne i w Internecie.

źródło: naszrzecznik.pl/wp.pl/gazeta.pl/dorzeczy.pl