Skandaliczne oświadczenie Światowej Organizacji Restytucji Mienia Żydowskiego

Światowa Organizacja Restytucji Mienia Żydowskiego (WJRO) wydała oficjalne oświadczenie, opublikowane przez portal Polsat News.

„Polska powinna uwzględnić ten donośny apel Senatu USA o sprawiedliwość dla ocalonych z Holokaustu i dla ich rodzin. Ocaleni z Holokaustu oraz inni Żydzi i nie-Żydzi zbyt długo czekali na uchwalenie przez Polskę przepisów dotyczących nieruchomości najpierw zabranych przez nazistów, a potem znacjonalizowanych przez polski reżim komunistyczny.” – czytamy w oświadczeniu WJRO.

„Światowa Organizacja Restytucji Mienia Żydowskiego jest wdzięczna senatorom Baldwinowi i Rubio za pokierowanie działaniem i uzyskanie podpisów 88 senatorów pod listem. Pokazuje on, że Kongres Stanów Zjednoczonych głęboko troszczy się o ocalonych z Holokaustu oraz pozostaje niezachwianym w kontekście dochodzenia dla nich sprawiedliwości.” – informuje WJRO.

W oświadczeniu zaznaczono, że Polska powinna zatroszczyć się o interesy tych, którzy od wielu lat domagają się sprawiedliwości.

„Z zadowoleniem przyjęliśmy oświadczenie sekretarza Pompeo wygłoszone w lutym w Warszawie wzywające Polskę do podjęcia odpowiednich kroków w celu restytucji mienia prywatnego należącego do ofiar Holokaustu, ich rodzin i innych, którzy stracili je w czasie Holokaustu. Jego wypowiedź wyraźnie zaznaczyła, jak bardzo ta kwestia jest ważna dla USA. Polska powinna wykorzystać okazję do oddania sprawiedliwości tym, którzy tak bardzo jej nie doświadczyli.” – czytamy.

Problem ustawy 447 powróci. Tym bardziej, że polska narracja nie przebija się w Stanach. Przekłada się to na rozpowszechnienie się negatywnych opinii na temat historii Polski. A to utrudnia przekazanie polskiego stanowiska.

polsatnews