Oświadczenie Zarządu Głównego Młodzieży Wszechpolskiej ws. wywiadu Rzecznika Prasowego

Zarząd Główny Młodzieży Wszechpolskiej opublikował oświadczenie w związku z wypowiedzią rzecznika organizacji, Mateusza Pławskiego w wywiadzie DoRzeczy.

Całość oświadczenia publikujemy poniżej:

W nawiązaniu do słów kol. Mateusza Pławskiego opublikowanych przez portal dorzeczy.pl Zarząd Główny Młodzieży Wszechpolskiej oświadcza że nie wyrażały one oficjalnego stanowiska organizacji, a ich forma i treść nie zostały przez nas uprzednio zaakceptowane. W związku z powyższym Zarząd Główny przyjął, jako uzasadnioną, samokrytykę kol. rzecznika i jego oddanie się do dyspozycji władz organizacji.

Na Marsz Niepodległości zaproszeni są wszyscy, dla których idea niepodległej Polski jest ważna. Jak wspomniano w wywiadzie i jak mogli Państwo zobaczyć na trasie Marszu – uczestniczyły w nim osoby innych narodowości czy wyznań – bo tego dnia spoiwem była polska niepodległość. Członkami MW są chociażby osoby pochodzenia tatarskiego, które są wzorowymi działaczami, wzorowymi patriotami i nacjonalistami. To najlepszy dowód na to, że jako organizacja nie kierujemy się kryteriami rasowymi.

MłodzieżWszechpolska